Sportchiropractie

imageimage image image image image image image image imageimage image imageSportchiropractie is een specialisme binnen de chiropractie. De sportchiropractor richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van sportblessures. Sportchiropractoren zijn bij uitstek geschikt om problemen op het gebied van spieren en gewrichten te behandelen en voorkomen. Een optimaal functionerend bewegingsapparaat zorgt voor betere prestaties en minder blessures.

Onderzoek en praktijkervaringen laten zien dat de preventieve aanpak van de chiropractor het aantal blessures drastisch kan doen afnemen. Ook blijkt dat een actieve aanpak na een blessure de revalidatie fors kan bespoedigen. Sporters vragen een andere aanpak dan niet sporters omdat de krachten die op het lichaam van een sporter inspelen vele malen groter zijn dan die we in het normale dagelijkse leven ervaren. Een sporter zal dan ook langer moeten doorgaan met revalideren na een blessure; bijna klachtenvrij is niet goed genoeg. Een sporter zal terug willen komen tot een hoger niveau dan dat van voor de blessure. Bij een goed functionerend lichaam is er sprake van een juiste balans op het gebied van kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en coördinatie. De sporter heeft dan een goede controle over zijn lichaam en leert niet alleen zijn mogelijkheden maar ook zijn eventuele “zwakke plekken” goed kennen.

Waarom gaan veel sporters naar de sportchiropractor? Omdat ze optimaal willen  presteren! Slecht functionerende gewrichten leiden tot veranderingen in het bewegingspatroon, stijfheid van de spieren en gewrichten, minder kracht en eerder optredende vermoeidheid. Uiteindelijk verminderen prestaties en ontstaan er blessures.

Topsporters stellen de hoogste eisen aan hun lichaam en eisen dan ook een het hoogste op het gebied van begeleding. Vroeger maakten toptennissers als John McEnroe en Martina Navratilova al gebruik van de diensten van chiropractoren om ze topfit te houden en sneller te laten herstellen van blessures en overbelasting. Recenter was bijvoorbeeld Venus Wlliams erg enthousiast.: “Chiropractic gives me the flexibility I need to keep me in the game.” Novak Djokovic had zelfs tijdens de finale van de US Open een ‘Chiropractische time out’ nodig om uiteindelijk Roger Federer te verslaan. Andy Murray schrijft in zijn autobiografie “Hitting Back” lovend over de aanpak van zijn chiropractor die hem al vroeg in zijn carrière fit hield en behoedde voor overbelasting.

SportChiropractie en tennis: een goede combinatie!

Ook veel American Footballspelers, honkballers, topgolfers zoals Tiger Woods en de snelste man ter wereld Usain Bolt worden geholpen door hun chiropractoren. Veel professionele sportteams hebben in de Verenigde Staten een chiropractor in hun medisch begeleidingsteam. Topbasketballer Derek Rose van de Chicago Bulls herstelde van zijn rugblessure met behulp van zijn teamchiropractor. Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage: “Als mijn lijf helemaal goed in elkaar zit, kan dat net het verschil maken: ik kan de beweging maken zoals ik dat wil en mijn afzet is dan krachtiger. Op het ijs ging het echt beter sinds ik voor het eerst door de chiropractor behandeld.

. Ook als u niet op het hoogste niveau sport maar gewoon een lekker stuk wilt hardlopen of een balletje wilt slaan op de tennisbaan, bent u van harte welkom. Optimaal presteren en blessurevrij blijven is mogelijk.

Smaal is o.a. lid van de International Federation of Sports Chiropractic, De International Council of Fitness and Sportshealth Science van de ICA, geregistreerd Chiropractor SCN, Register Chiropractor SNRC en lid van de CCA en het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (A)