Echografie

Toepassing:

Echografie wordt in onze praktijk toegepast voor beoordeling van muskuloskeletale  (spier/bot) aandoeningen van de schouder, elleboog, heup, knie en achillespees En hiel. Spierscheuren zoals b.v. een zweepslag kunnen prima worden beoordeeld en gevolgd in herstel.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de klinische testen, die voorhanden zijn om regio’s te onderzoeken, van matige tot onvoldoende kwaliteit zijn om een juiste diagnose te formuleren. Vals positieve bevindingen komen veel voor en het is daarom van groot belang deze ruis, in zoverre dat mogelijk is, te onderdrukken. Echografie blijkt hiervoor een zeer valide onderzoeksinstrument te zijn. Het juist bedrijven van echografie is een belangrijke stap naar “evidence based chiropractic”

Het gebruik van echografie binnen onze praktijk biedt zeer veel voordelen: Het onderzoek is voor de patiënt niet belastend, snel, de patiënt krijgt een beter beeld van de klacht, een nauwkeurigere diagnose en prognose kan worden gesteld, de vooruitgang kan gemeten worden en de behandeling kan beter op de klacht afgestemd worden. Een ander belangrijk voordeel van echografie is de mogelijkheid tot het verrichten van dynamisch onderzoek; onderzoek terwijl de patiënt een beweging in een gewricht maakt.

Wat is echografie?

Met echografie, of beter gezegd MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat: van pezen, spieren, banden, slijmbeursen, botten en gewrichten.

Hierdoor zijn we in staat diverse aandoeningen duidelijk in beeld te brengen. Onder meer irritaties van pezen, zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tenniselleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder).

Ook hielspoor of een aanwezige slijmbeursontsteking zijn op een echo zichtbaar.  Echografie is pijnloos, niet schadelijk en kan zo vaak als gewenst worden herhaald.

Het gebruik van musculoskeletale echografie biedt veel voordelen, zoals:

  • Geschikt voor diagnostiek én evaluatie
  • Verhoogt de zekerheid van de diagnose
  • Vermindert de risico’s van de behandeling
  • Is eenvoudig toepasbaar.
  • Is pijnloos en laat het lichaam onaangetast
  • Toepasbaar bij acute klachten, zoals verzwikken van een enkel
  • Toepasbaar wanneer specifiek (passief en/of actief) onderzoek niet mogelijk is
  • Laat u als patiënt zien wat de bevindingen zijn en hoe het beloop van de behandeling is
  • Geschikt voor bewegende beeldvorming bij bijv. inklemmingsklachten in de schouder
  • Hoge betrouwbaarheid

Indicatie en pathologieën van het bewegingsapparaat die we met echo in beeld kunnen brengen:

– Spieren: spierscheurtjes, littekens, kalkafzettingen

– Pezen: peesontstekingen, peesscheurtjes, (sub-)luxatie, kalk in pezen

– Slijmbeurs: slijmbeursontstekingen, vochtcollectie

– Banden: kneuzingen, verdraaiingen, scheurtjes

– Kapsels: ontstekingen, scheurtjes

– Kraakbeen: arthrose, andere defecten

– Meniscus: scheurtjes

– Botten: losse botdeeltjes, fracturen (breuken)

– Overige: cystes, o.a. Bakerse cyste, glas- en metaalfragmenten, splinters.

Kosten en vergoeding: De patiënt kan op eigen initiatief bij ons om een echografisch onderzoek vragen, dit kunt u als een consult bij uw zorgverzekeraar declareren, mits er een aanvullende verzekering is!  Het gaat niet ten koste van uw eigen risico! Check uw polisvoorwaarden!

Ook bestaat de mogelijkheid dat de verwijzer (huisarts, specialist, andere chiropractor, fysiotherapeut, podoloog) ons  “mee laat kijken” zonder directe behandeling. Er vindt dan (verplichte) terugkoppeling en verslaglegging plaats naar deze verwijzer.

image

image