Wat is chiropractie?

 

De vijfjarige voltijds-opleiding tot chiropractor op universitair niveau is meestal in Engeland gevolgd omdat er in Nederland nog geen opleiding is. Na succesvolle afronding van een opleiding in het buitenland volgt een voltijds-stagejaar met een afsluitend examen in Nederland. Pas dan mag een chiropractor zich zelfstandig vestigen.

Chiropractoren die geregistreerd zijn bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) of het Nationaal Register Chiropractoren (SNRC) voldoen aan kwaliteitseisen van deskundigheid en zorgvuldigheid. De eisen hebben betrekking op: vooropleiding, opleiding, nascholing, praktijkinrichtingseisen, klachtenrecht enzovoort.

Welke aandoeningen behandelt hij?

Chiropractor Smaal behandelt vooral lage rugklachten, ischias, pijn in de heup, knie en enkels en voeten en heeft veel ervaring in de behandeling van sportblessures.

Welke behandelingen geeft hij?

Chiropractor Smaal maakt gebruik van specifieke chiropractische behandelmethoden. Een daarvan is een met de hand uitgevoerde chiropractische manipulatie, waarbij een specifieke druk wordt uitgeoefend op een specifieke plek in een specifieke richting. Het doel daarvan is abnormale bewegingspatronen of bewegingsbeperkingen op te heffen.

Smaal richt zich m.n.  op bewegings stoornissen van de wervelkolom. De nadruk ligt op manuele behandeling (met de hand) door o.a. manipulaties, mobilisatie van gewrichten, behandelen van triggerpoints, technieken zoals Spray and stretch en massage, podomanuele technieken.

In de chiropractie staat de algehele gezondheid van de patiënt centraal. Het uitgangspunt is dat lichamelijke problemen of klachten gevolgen hebben voor het totale functioneren. Het adviseren en begeleiden van een patiënt is daarom ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. De patiënt wordt dan ook actief bij de behandeling betrokken.

Wanneer en hoe komt men bij deze behandelaar terecht?

Voor het bezoeken van een chiropractor is geen verwijzing van de huisarts nodig.
Behandelingen worden door vrijwel alle ziektekostenverzekeraars geheel, gedeeltelijk of tot een bepaald maximum vergoed. De ziektekostenverzekeraar kan hierover informatie verstrekken. Chiropractische behandeling gaat niet van uw eigen risico af!

 

Laat een reactie achter